vrijdag 27 november
uwhondenkat.nl

Saluki

Rasgroep: 10. Windhonden

Rasvereniging

Nederlandse Vereniging voor Afghaanse Windhonden en andere Oosterse Windhondenrassen. Deze vereniging is opgericht in 1935 en biedt onderdak aan de volgende rassen: Afghaanse windhond, Azawakh, Saluki, Sloughi, Pharaohond, Podenco Ibicenco, Cirneco dell'Etna, Galgo Español, Chart Polski. Info via: www.nvow.net

Oorsprong

De Saluki is een van de oudste hondenrassen. Hij is afkomstig uit het Midden-Oosten en werd reeds zesduizend jaar geleden afgebeeld. Hij werd door bedoeienen en andere nomadenstammen gebruikt voor de jacht op onder andere gazellen. Het ras kwam in het midden van de negentiende eeuw naar West-Europa, maar het duurde tot na de Tweede Wereldoorlog voordat het zich echt had gevestigd in Engeland. Tegenwoordig is het bijna overal ter wereld een geliefd gezelschaps- en tentoonstellingsras. (Bron: http://nl.animals-online.info)

Type

Jachthond.

Huidig gebruik

De Saluki is een huishond, sporthond en tentoonstellingshond.

Karakter

Zelfstandig, onafhankelijk, eigenzinnig. Aanhankelijk en trouw aan de eigen mensen, gereserveerd tegenover vreemden. De Saluki vindt het niet nodig om op commando te gehoozamen maar kiest zelf tijd en zin om te doen wat zijn baas van hem verlangt. Toch is de Saluki een gezeglijke hond die een rustig en eerlijk gedragspatroon heeft en zich goed in het gezin weet aan te passen.

Opvoeding

Hij heeft een zekere eigenzinnigheid in optreden maar ook een trouwe aanhankelijkheid aan zijn baas. De Saluki dient een consequente en kalme opvoeding te krijgen.

Algemeen beeld

Middelgrote, elegante en slanke windhond, die evenredigheid in lichaamsverhoudingen paart aan sierlijkheid. De Saluki toont zijn snelheid voor het jagen in zijn soepele, stijlvolle bewegingen. De Saluki is oosters in zijn melancholieke uitstraling en waardig in zijn optreden. Aan zijn afkomst uit de woestijn ontleent hij zijn zelfstandig en onafhankelijk karakter. Hij heeft een zekere eigenzinnigheid in optreden maar ook een trouwe aanhankelijkheid aan zijn baas. (Bron: www,rashondeninfo,nl)

Qadim is 16 weken en neemt deel aan show (eigenaar Maria v. Gog)

Saluki: Qadim is 16 weken en neemt deel aan show (eigenaar Maria v. Gog)

Maria en Leo van Gog ©

Salukireu Qadim

Saluki: Salukireu Qadim

Maria en Leo van Gog ©

Bouw

De Saluki heeft een vrij brede rug, iets gewelfde lendenen. Diepe en vrij smalle borstkas, opgetrokken buiklijn.

Vacht en onderhoud

De Saluki heeft een zijdeachtige, gladde vacht met bevedering aan de achterzijde van de benen, de dijen en hakken en aan de staart. Er is een kortharig type dat geen bevedering heeft. Af en toe borstelen.

Staart

De staart van de Saluki is laag aangezet, wordt in een boogvorm gedragen, moet tot de sprong reiken.

Kleur

Alle kleuren en kleurcombinaties zijn bij de Saluki toegestaan.

Hoogte en gewicht

Schofthoogte van de Saluki reu is 8-71 cm, de teef is iets lager. Het gewicht van de Saluki is 20-28 kg.

Bijzonderheden

Waar honden los mogen lopen in ons land, geldt dat ook voor windhonden en half-windhonden. Sinds de intrede van de Flora- en Faunawet op 1 april 2002 is er geen aparte regeling meer voor windhonden. Ook verbiedt de wet dat een (wind)hond achter wild aanrent. Naast de Flora- en Faunawet kunnen ook nog Algemeen Plaatselijke Verordeningen van de gemeente van toepassing zijn op honden. Ook kunt u raadplegen: http://www.windhonden.nl/med.htm

Voor de volledige rasstandaard kunt u www.fci.be raadplegen. (Federation Cynologique International).

Interessante links

Saluki (12 foto's):

Vorige
Saluki: Salukireu Qadim Saluki: Qadim is 16 weken en neemt deel aan show (eigenaar Maria v. Gog) Saluki: Viertal Saluki's gekiekt op dierendag Saluki: De reu Yassar (eigenaar Maria v. Gog) Saluki: Jonge Saluki's van 7,5 week Saluki: Cheryue met de jonge Saluki Anis Saluki: Drie Saluki's op de Roosendaalse hei (eigenaar Maria v. Gog) Saluki: Yassar 10 maanden (eig. Linda en Herman Seinhorst) en Qadim 8 jaar (eig. Maria en Leo van Gog) Saluki: Prachtig overzicht van Saluki nest Saluki: Pups van 4 weken jong Saluki: Salem en Ceragah voor de bank met puppies Saluki: Pups aan het spelen
Volgende