zaterdag 28 november
uwhondenkat.nl

Eurasier

Rasgroep: 5. Spitsen en oertypes
Sectie: Aziatische spitsen en verwante rassen

Rasvereniging

Eurasier Vereniging Nederland, opgericht 10 juni 1993. (www.eurasier.nl)

Oorsprong

In de jaren zestig van de vorige eeuw werd dit ras ontwikkeld door Julius Wipfel uit Duitsland. Het ontstond door kruisingen uit de Grijze Keeshond en de Chow Chow, waar later nog eenmalig een Samojeed werd ingekruist. Wipfel streefde naar evenwichtige, rustige, intelligente, gezonde honden van een middelgroot formaat en met een spitsachtig uiterlijk. Het ras werd in 1973 erkend door de VDH (Duitse Kennelclub) en de FCI (overkoepelend orgaan van de Europese kennelclubs).

Type

Huishond

Huidig gebruik

De Eurasier is een huishond en gezelschapshond.

Karakter

De Eurasier is zelfbewust, rustig, met een hoge prikkeldrempel, waak- en opmerkzaam, zonder luidruchtig te zijn met een sterk ontwikkelde binding aan de familie, tegenover vreemden terughoudend, zonder agressief te zijn. Geen jachtinstinct. Voor de volledige ontwikkeling van deze kenmerken heeft de Eurasier een intensief contact met zijn familie nodig en een liefdevolle maar consequente opvoeding.

Opvoeding

Een rustige en consequente aanpak is nodig, en ook een goede en brede socialisatie is vereist. De Eurasier is een hond die graag meegaat met de baas en dat heeft hij ook nodig om open en vriendelijk te worden en te blijven.

De reu Maiko

Eurasier: De reu Maiko

Leon Scholten ©

De teef Me Too

Eurasier: De teef Me Too

Leon Scholten ©

Algemeen beeld

Algemene verschijning van de Eurasier: harmonisch gebouwd, middelgroot, spitsachtige hond met staande oren in verschillende kleurslagen; met een haarlengte, die de proporties van de bouw nog zien laat; middelzware botstructuur. De romplengte bedraagt iets meer dan de schouderhoogte.

Bouw

De hond is langer dan hoog en van een duidelijk spitshondentype. De Eurasier heeft een dkke vacht, staande oren en een soepele en energieke manier van bewegen.

Vacht en onderhoud

Op het hele lichaam dichte onderwol met middellang los aanliggende bovenvacht; beharing haar op snuit, gezicht, oren en voorzijde van de poten is kort; staart en achterzijde van de voor- en achterbenen zijn begroeid met lange haren. De beharing op de hals is iets langer dan op het lichaam, maar mag geen manen vormen.

Staart

Staart word altijd over de rug naar voren of zijwaarts gedragen, maar mag in stand neutraal hangen bij de eerst gezette pas moet de staart weer terug komen op de rug.

Kleur

Alle kleuren zijn toegestaan bij de Eurasier behalve lever, wit en wit gevlekt.

Hoogte en gewicht

De Eurasier reu is 52-60 cm, de teef 48-56 cm. Het gewicht van de Eurasier reu is 23-32 kg, die van de teef 18-26 kg.

Voor de volledige rasstandaard kunt u www.fci.be raadplegen. (Federation Cynologique International).

Interessante links

Eurasier (7 foto's):

Vorige
Eurasier: De teef Me Too Eurasier: De reu Maiko Eurasier: Moeder en oma in de werpkist Eurasier: Pups in de huiskamer Eurasier: De teef Osam Eurasier: De tien weken jonge Onyx Kenay Eurasier: Spelende pups
Volgende