dinsdag 1 december
uwhondenkat.nl

Dwergschnauzer

Rasgroep: 2. Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden

Rasvereniging

Nederlandse Schnauzer Club. OfficiŽle rasvereniging sinds 1922 en Koninklijk goedgekeurd in 1949. (Website: www.schnauzer.nl)

Oorsprong

Rond het jaar 1900 vond in de omgeving van Frankfurt am Main een Schnauzerdwerg zijn weg, die toen nog Ruwhaar Dwergpinscher werd genoemd. Het was geen gemakkelijke opgave, uit de verschillende verschijningsvormen,maten en types en de wirwar van harde, zachte en zijdeachtige vachten een kleine hond te fokken, die in uiterlijk en in karakter volledig op zijn grote broer, de Schnauzer, leek. (Bron: www.schnauzer.nl).

Type

Waakhond

Huidig gebruik

De Dwergschnauzer fungeert als gezinshond en waakhond.

Karakter

Zijn karaktertrekken komen overeen met die van de Schnauzer en worden beÔnvloed door het bij een dwerghond behorende temperament en gedrag. Schranderheid, onverschrokkenheid, uithoudingsvermogen en waakzaamheid maken de Dwergschnauzer tot een prettige huishond en ook als waak- en begeleidingshond, die zonder problemen in een kleine woning kan worden gehouden.

Opvoeding

De Dwergschnauzer moet een baas boven zich hebben. Deze hond heeft temperament en een sterk karakter. Wordt de opvoeding niet verwaarloosd dan is de Dwergschnauzer een echte maat voor het leven.

Algemeen beeld

De Dwergschnauzer is klein, krachtig, eerder gedrongen dan slank, ruwharig, elegant, de verkleinde versie van de Schnauzer, zonder de voor dwergrassen typische gebreken.

Bouw

De Dwergschnauzer heeft een vierkante bouw waarbij de schofthoogte ongeveer overeenkomt met de romplengte.

Vacht en onderhoud

Het haar moet draadachtig hard zijn en dicht ingeplant. Het bestaat uit een dichte onderwol en het in geen geval te korte, harde dekhaar, dat goed aanligt. Het dekhaar is ruw, lang genoeg om de textuur aan te kunnen tonen en is noch ruig, noch golvend. Het haar aan de benen van de Dwergschnauzer heeft de neiging niet zo hard te zijn. Op de schedel en aan de oren is het kort. Als typisch kenmerk geldt een niet te zachte baard aan de voorsnuit en borstelige wenkbrauwen, die de ogen licht overschaduwen. Dagelijks borstelen en om de drie maanden vacht plukken.

Staart

De staart van de Dwergschnauzer is hoog aangezet en naar boven gedragen.

Kleur

Zuiver zwart met zwarte onderwol. Peper en zout. Zwart/zilver. Zuiver wit met witte onderwol.

Hoogte en gewicht

Schofthoogte van de Dwergschnauzer reu en Dwergschnauzer teef ligt tussen 30 en 35 cm. Het gewicht van de Dwergschnauzer reu en Dwergschnauzer teef is ongeveer 4,5 tot 7 kilo.

Voor de volledige rasstandaard kunt u www.fci.be raadplegen. (Federation Cynologique International).

Interessante links

Interview(s)

Helaas, we hebben nog geen tijd gehad om mensen bij dit hondenras te interviewen.