woensdag 25 november
uwhondenkat.nl

Shetland Sheepdog (Sheltie)

Rasgroep: 1. Herdershonden en Veedrijvers

Rasvereniging

(N.S.V.) Nederlandse Sheltie Vereniging. Opgericht in 1939. Info via: www.nederlandsesheltievereniging.nl

Prijs van een pup

De Sheltie kost cira Ä 825,-.

Oorsprong

De Sheltie werd vroeger gebruikt voor het hoeden van schapen. De Shetland Sheepdog is afkomstig van de Shetland-eilanden in het noordoosten van Schotland. Hij was een kruisingsproduct van Collies met de Groenlandse hond en de King Charles Spaniel. Begin van de 20e eeuw werd hij in Groot-BrittanniŽ ingevoerd en werd hij 1914 door de Kennel Club erkend. De

Type

Schaapshond

Huidig gebruik

De Sheltie is een huishond en geschikt voor hondensport, zoals behendigheid, flyball en Ďgedrag en gehoorzaamheidí.

Karakter

De Sheltie is oplettend, vriendelijk, intelligent, sterk en actief. Aanhankelijk en toegewijd voor de eigenaar, afstandelijk tegenover vreemden, nooit zenuwachtig.

Opvoeding

De Sheltie is een zelfstandige met een eigen wil. Er schuilt een werkhond in hem. Hij heeft een consequente opvoeding nodig. En als het klikt, wil de Sheltie alles doen voor de baas.

Algemeen beeld

De Sheltie is een kleine, langharige werkhond van grote schoonheid, in geen enkel opzicht lomp of grof. De overvloedige vacht, manen en kraag, de lijn, die het hoofd vormt en de lieve uitdrukking vormen met elkaar het ideale beeld.

Shetland Sheepdogs op evenement

Shetland Sheepdog (Sheltie): Shetland Sheepdogs op evenement

Carla Voorneveld ©

Robbie op de clubmatch in Culemborg

Shetland Sheepdog (Sheltie): Robbie op de clubmatch in Culemborg

Carla Voorneveld ©

Bouw

Van de schouderpunt tot aan het laagste punt van het kruis een klein beetje langer dan de schofthoogte.

Vacht en onderhoud

Dubbel, bovenvacht met lang, hard en recht haar, ondervacht zacht, kort en dicht. Kraag en manen zeer overvloedig, de voorbenen fraai bevederd. De achterbenen boven het spronggewricht rijkelijk met haar bedekt, onder het spronggewricht met kort haar. Snuit en voorhoofd met kort haar. Exemplaren met kortharige vacht zijn hoogst ongewenst. De volwassen Sheltie heeft ondanks zijn dikke dubbele vacht geen moeilijk te verzorgen vacht. Eenmaal per week borstelen is voldoende. In de rui het losse onderhaar voorzichtig plukken of er uit kammen.

Staart

De staart van de Sheltie is laag aangezet, de staartwervels lopen puntig toe en reiken tenminste tot aan het spronggewricht. Overvloedige beharing en licht naar boven gebogen. Mag bij beweging iets hoger gedragen worden, maar nooit boven de ruglijn uitkomen. In geen geval geknikt.

Kleur

Sables: effen of met zwarte haarpunten, elke kleurnuance tussen licht goudkleurig en maboniekleurig, maar wel warm van tint. Wolfkleurig sable en grijs sable ongewenst. Tricolours: Diep zwart op het lichaam, bij voorkeur met warmbruine aftekening.

Hoogte en gewicht

Ideale hoogte van de Sheltie reu aan de schoft gemeten is 37 cm en die van de Sheltie teef 35,5 cm. Meer dan 2,5 cm boven of onder deze hoogte is ongewenst. Gewicht: 6 kg tot 8 kg.

Voor de volledige rasstandaard kunt u www.fci.be raadplegen. (Federation Cynologique International).

Interessante links

Shetland Sheepdog (Sheltie) (8 foto's):

Vorige
Shetland Sheepdog (Sheltie): Robbie op de clubmatch in Culemborg Shetland Sheepdog (Sheltie): Shetland Sheepdogs op evenement Shetland Sheepdog (Sheltie): Jimi op de doedag van de NSV Shetland Sheepdog (Sheltie): Blue Fairytale van Maersch (2007) Shetland Sheepdog (Sheltie): Speels genot Shetland Sheepdog (Sheltie): Trae Shetland Sheepdog (Sheltie): De Sheltie komt goed voor de dag op agility Shetland Sheepdog (Sheltie): Magic is ruim drieŽnhalve week
Volgende