donderdag 26 november
uwhondenkat.nl

17 mei '11 14:03

Dierenarts en oogspecialist Jan Gutteling (deel 3)

Naar buiten gekruld ooglid: zogenaamd entropion

Naar buiten gekruld ooglid: zogenaamd entropion

Jan Gutteling ©

Aan dierenarts en oogspecialist Jan Gutteling worden in deze laatste en derde versie van het interview specifiekere vragen gesteld over oogklachten bij honden. Hij geeft een eenvoudige tip aan de hondeneigenaar die zelf iets aan de vieze, slijmerige ogen van zijn trouwe viervoeter kan doen.

Zijn er hondenrassen waar specifieke oogklachten vaker dan gemiddeld optreden? Welke rassen zijn dat en welke klachten betreft het dan bijvoorbeeld?

De rassen worden volgens een rasstandaard gefokt. Vaak onbewust worden er dan ook oogafwijkingen gecreŽerd. Neem bijvoorbeeld de rassen met veel huidplooien of rassen met een extreem korte snuit en daardoor uitpuilende ogen.

In hoeverre spelen erfelijke factoren daarbij een rol?

Erfelijke factoren spelen daarbij uiteraard een cruciale rol. Dit geldt eigenlijk voor zeer veel oogafwijkingen bij honden:

-nachtblindheid

-staar

-glaucoom

-ooglidafwijkingen, etc. etc.

Jan Gutteling geconcentreerd aan het werk

Jan Gutteling geconcentreerd aan het werk

Jan Gutteling ©

In hoeverre spelen leefomstandigheden daarbij een rol?

Behalve misschien bij de overgevoeligheid voor zonlicht, spelen leefomstandigheden (fenotype) naar mijn mening geen rol van betekenis.

Bent u van mening dat er vanwege oogklachten met bepaalde hondenrassen niet gefokt zou moeten worden?

Zeer zeker. Ik zal hier geen rassen noemen: de fokkers en keurmeesters weten zelf wel hoe slecht het met een ras gesteld is.

Zijn deze specifieke oogklachten bij bepaalde rassen goed te behandelen?

In de regel zijn de oogafwijkingen zeer goed te behandelen. Daarom wordt er misschien wel eens te laconiek over gedaan. Je hoort dan zeggen: 'och dat hebben ze allemaal'. Even opereren en klaar is kees!

Vindt u dat de kwaliteit van leven vermindert voor een hond met een oogprobleem?

Alleen wanneer de hond er pijn of last door ondervindt. Anders dan bij mensen, heeft de hond het gevoel-, gehoor- en reuk- zintuig zeer sterk ontwikkeld. Naar mijn mening kan een blinde hond zonder enig probleem een kwalitatief uitstekend leven leiden.

Bij konijnen komen oogproblemen ook voor

Bij konijnen komen oogproblemen ook voor

Jan Gutteling ©

Welke adviezen kunt u de hondeneigenaar meegeven die preventief kunnen zijn voor het optreden van oogklachten bij hun hond?

Wanneer een hond eens last heeft van 'vieze ogen': spoelen met een lauwwarme zoutoplossing: 3 afgestreken theelepels niet jodiumhoudend keukenzout (nezo) op 1 liter kraanwater. Dat hoeft niet gekookt te worden. Wil je een bepaald hondenras aanschaffen waarbij oogproblemen bekend zijn, neem dan contact op met de rasvereniging en ga niet naar: marktplaats.nl

Uit de praktijk

Ouderdom komt met gebreken

05 maart '14

Igor is 14. Hij zakt een beetje door zijn poten, hij is grijs en door de staar ziet hij ook niet meer zoveel. Echt een oude ... lees meer

Weetjes

Wist u dat de Hondenbescherming in 1912 werd opgericht als Anti Trekhonden Bond? Het doel van onze vereniging is te komen tot verbeteringen in de levensomstandigheden van honden.

Dierenarts en oogspecialist Jan Gutteling (deel 3) (4 foto's):

Vorige
Dierenarts en oogspecialist Jan Gutteling (deel 3): Naar buiten gekruld ooglid: zogenaamd entropion Dierenarts en oogspecialist Jan Gutteling (deel 3): Jan Gutteling geconcentreerd aan het werk Dierenarts en oogspecialist Jan Gutteling (deel 3): Afwijkende stand van de oogleden Dierenarts en oogspecialist Jan Gutteling (deel 3): Bij konijnen komen oogproblemen ook voor
Volgende